Projekty 2013

Kampania społeczna „Czytanie nieobowiązkowe. Uzupełniamy kanon lektur szkolnych” to akcja, którą prowadziła w 2013 r. Fundacja Dzieci Czytają, założona przy kluboksięgarni dziecięcej Badet. Kampania ta otrzymała dofinansowanie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Promocja literatury i czytelnictwa”, priorytet „Promocja czytelnictwa”. Celem kampanii była promocja wartościowej, współczesnej literatury wśród dzieci i młodzieży, a także edukacja literacka uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Akcja była realizowana poprzez ogólnopolski konkurs na najpopularniejsze książki oraz w ramach cyklu 15 bezpłatnych warsztatów literacko-plastycznych. Scenariusze zajęć powstały na podstawie wybranych w ramach konkursu, wartościowych dzieł współczesnej literatury dziecięcej, pominiętych w kanonie lektur szkolnych. Kampania przebiegała w trzech etapach.

Etap 1. KONKURS „UZUPEŁNIJ KANON LEKTUR”

W kanonie lektur szkolnych brakuje wielu wartościowych pozycji współczesnej literatury dziecięcej, które warto poznać. Wychodząc z tego założenia, fundacja ogłosiła konkurs dla rodziców, nauczycieli i opiekunów dzieci, a także dla szkół i ośrodków kultury. W jego ramach uczestnicy wybrali książki, które koniecznie należy podsunąć do przeczytania najmłodszym. Zgłoszono przeszło 400 pozycji. Autorzy najciekawszych uzasadnień otrzymali nagrody książkowe.
Efektem konkursu jest lista sugerowanych, wybitnych i zarazem najbardziej popularnych lektur, które powinny uzupełnić szkolny kanon.
LISTA PRZEBOJÓW KSIĄŻKOWYCH, WYBRANYCH W KONKURSIE „UZUPEŁNIJ KANON LEKTUR” FUNDACJI DZIECI CZYTAJĄ:

1. Piaskowy Wilk, Åsa Lind
2. Igrzyska śmierci, Suzanne Collins
3. My, dzieci z dworca ZOO, Kai Hermann, Horst Rieck
4. Oskar i pani Róża, Eric-Emmanuel Schmitt
5. Harry Potter i kamień filozoficzny, J.K. Rowling
6. Magiczne drzewo. Czerwone krzesło, Andrzej Maleszka
7. Afryka Kazika, Łukasz Wierzbicki
8. Biuro Detektywistyczne Mai i Lassego, M. Widmark, H. Willis
9. Dziadek i niedźwiadek, Łukasz Wierzbicki
10. Czarny młyn, Marcin Szczygielski

Etap 2. WARSZTATY LITERACKO-PLASTYCZNY

Po zakończeniu konkursu odbyło się 15 warsztatów literackich dla grup dzieci, poświęconych każdej z książek ze stworzonej w konkursie listy. W niektórych spotkaniach uczestniczyli autorzy bądź ilustratorzy książek, zaproszeni przez fundację. Warsztaty realizowane były w dwóch równoległych cyklach. Pierwszy z nich to cykl zajęć o formule otwartej dla publiczności, dzieci i rodziców. Drugi cykl jest adresowany do zorganizowanych grup i klas szkolnych. Zajęcia w jego ramach miały charakter otwarty i bezpłatny. Aby zakwalifikować się do wzięcia udziału w zajęciach, dzieci z klas szkolnych wykonywali jedno z zadań (plastycznych lub literackich), opracowanych przez fundację i związanych z każdą z książek na liście.

Odbyły się:
15 września – „Piaskowy Wilk” – spotkanie ze szwedzką autorką Asą Lind. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
25 września – „Dziadek i niedźwiadek” – spotkanie z Łukaszem Wierzbickim. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
6 października – „Biuro detektywistyczne Lassego i Mai”, detektywistyczna gra terenowa zatytułowana: „Tajemnica księgarni”. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
13 października – „Igrzyska śmierci”, gra fabularna na motywach powieści Suzanne Collins. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
9 listopada – „Magiczne drzewo”, zabawy literackie. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
10 listopada – „Czarny Młyn”, spotkanie z Marcinem Szczygielskim. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
19 listopada – „Afryka Kazika”, spotkanie z Łukaszem Wierzbickim. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
24 listopada – „Oskar i pani Róża”, zajęcia literacko-plastyczne.
1 grudnia – „Harry Potter”, zajęcia literackie.
13 grudnia – „My, dzieci z dworca ZOO” – warsztaty profilaktyczne.Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Zajęcia dla klas, które wygrały warsztaty w konkursie dla szkół:

17 października – „Afryka Kazika”, kl. 1A z Zespołu Szkół Sportowych Nr 58 im. Eugeniusza Lokajskiego w Warszawie
18 października – „Dziadek i niedźwiadek”, kl. 1A z polsko-francuskiej Szkoły La Fontaine przy ul. Wiertniczej 75 w Warszawie
21 października – „Piaskowy Wilk”, kl. 3 ze Szkoły Podstawowej nr 14 przy ul. Bachmackiej 3 w Warszawie
24 października – „Piaskowy Wilk”, kl. 2 i 3 z Niepublicznej Podstawowej Szkoły Montessori Warszawa-Ursus, ul. Henryka Pobożnego 1
8 listopada – „Afryka Kazika”, kl. 3B ze Szkoły Podstawowej nr 9 przy ul Wiolinowej 6

Etap 3. UDOSTĘPNIENIE ZESTAWU SCENARIUSZY WARSZTATÓW

W ramach tego etapu kampanii zostały opracowane zestawy scenariuszy przeprowadzonych wcześniej warsztatów. Scenariusze te będą następnie bezpłatnie udostępnione na stronie fundacji, do pobrania i wykorzystania przez szkoły, domy kultury i różne instytucje.

Media o projekcie

Nasz projekt został nominowany do nagrody Słoneczniki 2014 w kategorii JĘZYK.