Projekty 2021

W 2021 r. Fundacja realizuje projekt „Książka z ekspertem. Cykl warsztatów dla dzieci w księgarni stacjonarnej”, dofinansowany przez MK, DN i S.

W ramach projektu zorganizujemy cykl 8 spotkań (stacjonarnych i online, w zależności od sytuacji epidemiologicznej), dla dzieci i młodzieży z udziałem ekspertów w stacjonarnej księgarni Badet. Przewodnikiem po każdym spotkaniu będzie gość oraz wybrana, wartościowa pozycja literacka podejmująca aktualne problemy. Obok rozmowy z gościem i czytania fragmentów książek, uwzględnimy w scenariuszu spotkania warsztat tematyczny. Każde spotkanie będzie opatrzone w pakiet materiałów, do pobrania dla rodziców, nauczycieli czy bibliotekarzy.
Celami strategicznymi projektu są: promocja księgarń stacjonarnych, nowoczesna edukacja literacka dzieci i młodzieży, kształtowanie zachowań czytelniczych (odwiedzanie księgarń stacjonarnych, uczestnictwo w spotkaniach autorskich).

Projekt jest poświęcony nowoczesnej edukacji społecznej, emocjonalnej i literackiej. Zakłada zorganizowanie i przeprowadzenie 8 spotkań dla dzieci i ich opiekunów w kameralnej dziecięcej księgarni Badet, połowy stacjonarnie, połowy online, w tym 4 spotkań dla dzieci w wieku 5-9 lat i 4 spotkań dla młodzieży 10-14 lat . Przewidujemy, że weźmie w nim udział łącznie ok. 160 dzieci wraz z opiekunami. W każdym spotkaniu będzie uczestniczył ekspert – artysta, psycholog, naukowiec, podróżnik, edukator. Wszystkie spotkania zostaną zarejestrowane i opublikowane na naszym wideoblogu online, liczymy, że obejrzy je łącznie co najmniej 1300 osób, co da razem ok. 1500 uczestników projektu.

24 kwietnia 2021 r. zorganizowaliśmy spotkanie online z Przemkiem Staroniem, psychologiem, nauczycielem, autorem książki „Szkoła bohaterek i bohaterów, czyli jak sobie radzić z życiem”. Porozmawialiśmy o tej książce podczas spotkania. Wymieniliśmy też doświadczenia związane z trudnym doświadczeniem zdalnej edukacji w czasie pandemii. Zapytaliśmy młodych uczestników spotkania, z czym się borykają w zderzeniu z edukacją online, co im najbardziej przeszkadza, czego najbardziej im brak. Staraliśmy się przy pomocy naszego gościa obmyślić wspólne sposoby na to, aby było ciut łatwiej. Wideorelacja za spotkania jest dostępna tutaj.

15 maja 2021 r. zaprosiliśmy młodzież na spotkanie online z Ewą Nowak,  pisarką, psycholożką, ekspertką w dziedzinie emocji i problemów w świece młodych ludzi.  Porozmawialiśmy o młodzieńczej depresji, melancholii i zdrowych sposobach na poprawienie sobie nastroju. Tu można obejrzeć relację z wydarzenia.

19 czerwca 2021 r. zorganizowaliśmy spotkanie wokół książki „Tatry. Przewodnik dla dużych i małych”, opublikowanej przez Wydawnictwo Literackie. Naszymi gośćmi byli autorzy książki: w księgarni Paweł Skawiński, wieloletni dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, taternik, ratownik GOPR, zaś online połączyła się z nami Barbara Gawryluk, znakomita pisarka i tłumaczka książek dla dzieci. Porozmawialiśmy o planowaniu tatrzańskich wypraw, bezpieczeństwie w górach, szacunku do przyrody, niebezpieczeństwach oraz faunie i florze Tatr. Podczas warsztatów stworzyliśmy trójwymiarowe górskie pejzaże.