Projekty 2017

Bez matmy ani rusz – wakacyjne piątki z matematyką

Bardzo nam miło poinformować, że otrzymaliśmy dofinansowanie od mFundacji w tegorocznej edycji konkursu „Wakacje z matematyką” na projekt „Bez matmy ani rusz”. Cykl pięciu całodniowych zajęć w wakacyjne piątki będzie trwał od 14 lipca do 11 sierpnia. Na warsztatach połączonych z wycieczkami w plener, do parków, nad Wisłę lub rolkowisko, w trakcie zabaw zapoznamy się z dziedzinami życia, w których wykorzystujemy matematykę. Każde spotkanie będzie dotyczyło innej, codziennej sytuacji, w której wiedza matematyczna jest bardzo przydatna. Chcemy zachęcić dzieci do samodzielnych poszukiwań i rozszerzyć perspektywę w myśleniu o matematyce. Przedstawimy np. różnice w systemach miar i wag w różnych krajach i opowiemy, skąd się one wzięły i dlaczego zostały ustanowione. Odkryjemy, jak ważna jest matematyka w sztuce (wykreślanie perspektywy, układanie mozaik, rysowanie rozet i gwiazd) w muzyce (harmonia i rytm), w architekturze (skala, proporcje, bryły geometryczne) i w codziennym życiu (gotowanie, planowanie czasu, podróże).

Poniżej zamieszczamy szczegółowy plan:

14.07 – MATEMATYKA W SZTUCE
Będziemy wykreślać ornamenty na wzór arabskich. Odwołując się do współczesnych trendów w sztuce, zastosujemy przypadek w działaniu plastycznym, aby się przekonać, czym jest rachunek prawdopodobieństwa.
21.07 – ARCHITEKTURA I GEOMETRIA
Skonstruujemy bryły geometryczne potrzebne do stworzenia makiet fantastycznych budynków. Narysujemy plany wymarzonego domu i obliczymy, ile farby będzie trzeba kupić do pomalowania ścian i ile wody nalejemy do zaprojektowanego basenu.
28.07 – MATEMATYKA A GOTOWANIE
Poznamy jednostki masy i objętości: będziemy odmierzać oraz ważyć produkty, przeliczać miary i wagi podane w przepisie na te podane na opakowaniach produktów. Przygotujemy piknik w plenerze.
4.08 – LICZYMY NA ZAKUPACH
Urządzimy aukcję prac dzieci, będziemy zamieniać waluty, aby móc kupić wybrany obraz. Wybierzemy najkorzystniejsze rabaty i policzymy, czy wystarczy nam pieniędzy na wszystko, co chcemy kupić.
11.08 – LICZYMY W PODRÓŻY
Podczas jazdy autobusem na wycieczkę będziemy sprawdzać rozkłady jazdy i czas podróży, aby kupić właściwe bilety. Obliczymy odległości do wymarzonych wakacyjnych miejsc i czas podróży różnymi środkami lokomocji.
Zachęcamy do zapisów, wstęp na całodniowe warsztaty (w godzinach 10-16) jest bezpłatny, liczba miejsc ograniczona! Zajęcia dla dzieci od ok. 6 do 12 lat. UWAGA, uczestnicy zajęć muszą umieć pisać i czytać, czyli być raczej po szkolnej zerówce! Prosimy o zabieranie ze sobą drugiego śniadania i ew. obiadu do podgrzania u nas, można także zamówić obiad za naszym pośrednictwem (za 15 zł). Można również pozostawić u nas dzieci pod opieką świetlicową w godz. 9-10 oraz 16-17 (w cenie 10 zł za godzinę). Zajęcia będą się odbywały w księgarni Badet, ul. Lentza 35a. Prosimy o kontakt mailowy: fundacja@dzieciczytaja.org.pl lub telefoniczny 22 499 37 17.

„Trudne tematy w literaturze dla dzieci” i „Laboratorium ilustracji”

Fundacja Dzieci Czytają objęła swoim patronatem dwa projekty realizowane przez księgarnię Badet Wilanów i dofinansowane przez MKiDN.

„Trudne tematy w literaturze dla dzieci” to całoroczny cykl spotkań dla dzieci. Zaproszeni autorzy poruszają w swoich książkach problemy, z jakim mierzą się dzieci i młodzież jak: przeprowadzka, pierwszy dzień w przedszkolu, choroba, niepełnosprawność, wykluczenie, konflikty z rodzicami i rodzeństwem, wojna i inne. Projekt ma na celu pokazanie, że książka pomaga młodym ludziom w zrozumieniu problemów, które budzą niepokój. Literatura daje również rodzicom narzędzia do rozmowy z dziećmi i  rozbudza w nich ciekawości. Spotkania będą też zachętą do odwiedzania księgarń kameralnych  i okazją do promowania tej formy wartościowego spędzania czasu.
Wśród zaproszonych autorów znajdą się znani polscy pisarze, tacy jak Ewa Nowak, Beata Ostrowicka, Anna Onichimowska, a także autorzy skandynawscy, którzy mają odwagę poruszać w książkach dla dzieci wszelkie tematy tabu: Per Nilsson oraz Svein Nyhus.

„Laboratorium ilustracji” to całoroczny cykl spotkań ze znanymi i lubianymi polskimi ilustratorami: m.in. Danielem de Latourem, Agnieszką Żelewską, Elżbietą Wasiuczyńską, Pawłem i Ewą Pawlakami, Marianną Oklejak. Artyści przybliżą dzieciom swoje metody pracy i dostarczą pomysłów do własnych działań twórczych. Cele cyklu to promowanie literatury na najwyższym artystycznym poziomie oraz zachęcenie dzieci do samodzielnych poszukiwań plastycznych i  literackich, rozwijanie artystycznych zainteresowań młodych odbiorców.

Więcej informacji o kolejnych planowanych spotkaniach znajdą Państwo na stronie www.badet.pl

Moja księgarnia, moja biblioteka – projekt księgarni Badet na rok 2017

Z przyjemnością informujemy, że wspieramy projekt księgarni Badet polegający na opracowaniu i udostępnieniu bezpłatnej aplikacji na telefony komórkowe umożliwiającej małym  księgarniom stacjonarnym oraz bibliotekom przeprowadzenie indywidualnych programów lojalnościowych  oraz nowoczesnej i atrakcyjnej w formie komunikacji o promocjach i wydarzeniach literackich. Projekt jest dofinansowany przez MKiDN w ramach programu Partnerstwo dla książki. Szczegóły wkrótce!