O nas

Fundacja Dzieci Czytają została zarejestrowana w lipcu 2012 r., działa przy kluboksięgarni dziecięcej Badet. Jej powstanie było naturalną konsekwencją coraz szerzej zakrojonych działań społecznych księgarni Badet, coraz liczniej odwiedzanych spotkań autorskich, rosnącej liczby młodych czytelników i ich rodzin, regularnie zaglądających do naszej siedziby w Wilanowie. Forma fundacji ma nam ułatwić organizację dużych, często ogólnopolskich projektów popularyzujących czytelnictwo wśród dzieci i młodzieży. Nasza pierwsza akcja – kampania „Czytanie nieobowiązkowe” – ruszyła oficjalnie 5 kwietnia 2013 r.

Zarząd fundacji tworzą: Jolanta Jabłońska (prezes) i Joanna Regińska (wiceprezes).

Naszą misją jest:

• propagowanie czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży
  • wspieranie prawidłowego rozwoju kulturalnego i emocjonalnego dzieci i młodzieży
  • promowanie wartościowej literatury polskiej i zagranicznej
  • podnoszenie poziomu edukacji przedszkolnej i szkolnej
  • kształtowanie umiejętności i talentów poprzez aktywne uczestnictwo w zajęciach rozwijających zainteresowania twórcze
  • organizowanie oraz wspieranie literackich wydarzeń kulturalnych
  • organizowanie spotkań z twórcami kultury (pisarzami, poetami, ilustratorami) oraz ludźmi wspierającymi kulturę (wydawcy, krytycy, dziennikarze)
  • kreowanie mody na kulturę dla dzieci
  • propagowanie tolerancji poprzez promowanie kultury i sztuki innych państw, narodów i grup etnicznych wśród dzieci w Polsce

Projekty i wydarzenia

We wrześniu 2012 r. przy udziale wydawnictwa Widnokrąg oraz Niewidzialnej Wystawy Fundacja Dzieci Czytają zorganizowała nietypową premierę literacką dla dziecięcej publiczności. Wydarzenie było poświęcone nagradzanej na całym świecie „Czarnej książce kolorów”, która opowiada o poruszaniu się w świecie bez zmysłu wzroku. Dzięki uprzejmości organizatorów Niewidzialnej Wystawy dzieci mogły przejść z zasłoniętymi oczami trudny labirynt, poznać elementy alfabetu Braille’a oraz rozwiązać zagadki dotyczące funkcjonowania zmysłów. Spotkanie miało na celu ukazanie dzieciom świata, który pojawia się po zamknięciu oczu, oraz zwrócenie uwagi na otaczające nas problemy rówieśników.

Na jesieni 2012 r. wraz z księgarnią dziecięcą Badet zorganizowaliśmy kolejną edycję spotkań z wybitnymi twórcami świata kultury. Tym razem w warsztatach uczestniczyli między innymi Grzegorz Wasowski, Tomasz Szwed, Aleksandra Kucharska-Cybuch, Edward Lutczyn, Agnieszka Tyszka, Grzegorz Kasdepke oraz Katarzyna Węgierek. Spotkania cieszył się dużym zainteresowaniem, a my cieszymy się, że udało nam się gościć tak znakomitych twórców literatury dziecięcej.
W poprzednich edycjach udział wzięli m.in. Sven Nordqvist, Svein Nyhus, Bohdan Butenko, Józef Wilkoń oraz Adam Wajrak.

Czytanie nieobowiązkowe. Uzupełniamy kanon lektur szkolnych

Kampania społeczna „Czytanie nieobowiązkowe. Uzupełniamy kanon lektur szkolnych” to akcja, którą prowadziła w 2013 r. Fundacja Dzieci Czytają, założona przy kluboksięgarni dziecięcej Badet. Kampania ta otrzymała dofinansowanie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Promocja literatury i czytelnictwa”, priorytet „Promocja czytelnictwa”. Celem kampanii była promocja wartościowej, współczesnej literatury wśród dzieci i młodzieży, a także edukacja literacka uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Akcja była realizowana poprzez ogólnopolski konkurs na najpopularniejsze książki oraz w ramach cyklu 15 bezpłatnych warsztatów literacko-plastycznych.

Narodziny bestsellera

W ramach projektu Fundacja prowadziła w 2014 r. cykl warsztatów i spotkań dla dzieci i młodzieży, obrazujących proces powstawania książki na wszystkich jej etapach – od twórcy i pomysłu (pisarza/ilustratora), przez redakcję, typografię, opracowanie graficzne, projekt okładki, ilustracji, dobór czcionki, papieru, skład i druk. Pokazywaliśmy tworzenie książki papierowej, audiobooka, książki w wersji elektronicznej oraz multimedialnej.

Na tropie książki

Październik 2016 r. upłynął u nas pod znakiem literatury kryminalnej. Fundacja Dzieci Czytają zorganizowała w księgarni Badet Wilanów spotkania z twórcami i premiery wyczekiwanych książek detektywistycznych dla dzieci.

Patronaty i współpraca

Fundacja Dzieci Czytają wzięła udział w akcji Książka na Wschód, przekazując książki o wartości około 6 tysięcy złotych Fundacji Energia dla Europy. Przeszło 200 książek dla dzieci i młodzieży trafi do Polaków na Białorusi i Ukrainie. Włączyliśmy się także w przygotowanie konferencji podsumowującej projekt, która odbędzie się 21 lutego w księgarni Badet, z udziałem Andżeliki Borys, Pawła Kowala, Grzegorza Kądzielawskiego, Michała Szułdrzyńskiego, Małgorzaty Kanownik. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w akcji, która wspiera czytelnictwo także poza granicami Polski.
Podziękowania od Fundacji Energia dla Europy http://zksiazkanawschod.pl/podziekowania